Området

Huvudsta är en av Solnas äldsta byar. Det tidigaste dokument man känner där Huvudsta nämns är ett tingsprotokoll från 1356. Där skrevs namnet "Hudhastum". I ett köpebrev från 1373 förekommer namnet "Finwed i Hudesta".

För dig som är helt nyinflyttad eller på väg att flytta till Solna så finns det massor av nya saker att upptäcka både i Huvudsta och i övriga Solna. I närområdet finns fina grönområden och med bara 10 minuters promenad så är du nere vid Ulvsundasjön. Tunnelbanan ligger bara fyra minuters promenad bort vid Huvudsta Centrum. Därifrån tar det 10 minuter in till centrala Stockholm. I Huvudsta Centrum finns livsmedelsbutiken Hemköp, gymmet Fitness 24 Seven, ett par restauranger, diverse butiker, vårdcentral och apotek. 

På 20 minuter går du till Solna Centrum där det finns ett stort utbud av butiker och restauranger. Det går även att ta sig dit med buss eller tunnelbana. 

 

Här är lite information om området Huvudsta, hämtad från Solna Stads hemsida:
 

Stenbrytning i Huvudsta
Från mitten av 1800-talet fram till 1930-talet bedrevs stenbrytning vid Jungfrudansen och flera andra ställen i Huvudsta. Många kvarter och gator har namn som anknyter till den verksamheten. Här kan nämnas kvarteren Stenbrottet, Berget och Spettet samt gatorna Släggbacken, Bredkilsbacken och Krysshammarvägen. Jungfrudansen heter förresten så för att där låg en populär dansbana.

Anderstorpsvägen och Jonstorpsvägen
Dessa båda gator har fått sina namn efter de sedan länge rivna Anderstorp och Jonstorp. Dessa kan återfinnas på kartan över Hufvudsta och Stora Alby år 1900 (se dokumentrutan till höger). Där hittar man även Vreten som givit namn åt Vretens industriområde, vilket numera bär det historielösa men kommersiellt mer gångbara namnet Solna strand.

Tritonvägen
Nya Aktiebolaget Triton bildades 1913 och bedrev verksamhet i Centralbadet, Stockholm. Några år senare flyttades verksamheten till nya lokaler i Lilla Alby (ungefär där Skatteverket och Rymdbolaget ligger idag). Triton tillverkade tvättmedel och såpa. Anläggningen var den största i Sverige och kunde framställa 24 000 ton såpa per år.

Wiboms väg
Huvudsta Gård såldes 1817 till gelbgjutareåldermannen Johan Wibom. Efter snart 200 år är nu gården fortfarande i Wibomssläktens ägo. Gårdens samtliga byggnader har renoverats pietetsfullt.

Wibomssläkten har haft förankring i det lokala livet i Solna och har också haft inflytande och påverkan på det. Ålderman Johan Wibom skänkte den första egentliga sockenskolan vid kyrkan 1833, och 1860 började löjtnant Wibom grunden till förortssamhället Nya Huvudsta. Max Wibom hade också stora tobaksodlingar och var politiskt engagerad. 1947 sålde familjen större delen av sitt markinnehav till ett fastighetsaktiebolag, utom själva slottet med flyglar och den närmaste parken väster om allén.

Under utbyggnaden av det moderna Huvudsta på 1960-talet tillkom bland annat flertalet av bostadshusen vid den gata i södra Huvudsta som fick namnet Wiboms väg.

Johan Enbergs väg
En mycket viktig och grundläggande samhällsförändring skedde 1918 då lika och allmän rösträtt infördes i de landskommunala valen. Då lades också grunden för möjligheten att föra en aktiv kommunalpolitik, vilket också skedde i Solna under ledning av kopparslagareförmannen och socialdemokraten Johan Enberg. Den första januari 1943 fick Solna stadsrättigheter och ett modernt och smidigt styrelseskick, samlat under ett fullmäktige. Johan Enberg blev tillförordnad kommunalborgmästare, med ekonomidirektören Gunnar Bondsäter vid sin sida.

Vid Västra skogen finns Johan Enbergs väg omgiven av ett 300 m långt bostadshus på ena sidan och nio stjärnhus på den andra. Området byggdes i slutet av 1960-talet. Vid gatans slut står skulpturen "Porten" av Björn Erling Evensen.

Emmylundsvägen
Gatan är uppkallad efter lägenheten Emylund, ett hus byggt i trä med tre våningar och innehållande sex bostäder om 1 rok. Byggnaden revs 1962. Vid Emmylundsvägen ligger nu Granbackaskolan, studentbostäder och ett daghem. (Detta Emylund skall inte förväxlas med Emmylund i Sörentorp norr om Ulriksdals slott.)

Göran Perssons väg
Göran Persson väg är uppkallad efter ämbetsmannen Jöran Persson (ca 1530-1568), som var Erik XIV:s rådgivare. År 1598 drogs Huvudsta in till kronan efter ägaren Welamn de Wijks medverkan i intrigerna mot hertig Karl under striden om den svenska kronan. 1605 förlänades gården till Erik Göransson Tegel, son till Göran Persson.