Styrelsen informerar: om grannsamverkan, stamrenovering och sortering av sopor

Grannsamverkan

Idag när många av oss isolerar sig, i synnerhet äldre personer och infektionskänsliga, kan man också vara i behov av hjälp om man inte bör ta sig ut eller själv blir sjuk. I portuppgångarna har vi satt upp kontaktuppgifter till personer som kan hjälpa till att handla mat, skaffa nödvändig medicin eller annat om du hamnar i en sådan situation. Vi vill också uppmana alla andra boenden ha lite koll på sina grannar och erbjuda sin hjälp så att alla kan känna sig tillräckligt trygga

Stamrenovering

Vi har nu upphandlat en entreprenör som heter Imola Entreprenad AB. De kommer innan påsk komma ut med mer information för samtliga angående tidsplan när det kommer beröra er lägenhet och annan information.

Renoveringen kommer påbörjas inom ca 1 månad och det är i Släggbacken 2 som det kommer påbörjas i. Mer detaljerad tidsplan kommer komma inom kort.

Vår projektledare Paul Åkerlund kommer efter ni har fått mer information kunna besvara era frågor.  

Sortering av sopor

Alla fastighetsägare ansvarar för att det finns en fungerande avfallshantering för hushållssopor. Att erbjuda utrymmen för utökad källsortering är däremot ingen skyldighet utan är snarare att betrakta som en service som fastighetsägaren har möjlighet att erbjuda boenden. Det har nu gått några månader sedan vi avlägsnade sopkärlen som stod utanför husen och i stället öppnade miljöstationen. Att kunna slänga, kartonger, glas och annat som inte hör hemma bland vanliga hushållssopor och som man tidigare har behövt åka bort med har varit en efterlängtad möjlighet för många. Källsorteringen används nu flitigt. Ibland blir det överfullt i vissa kärl och föreningen försöker lösa detta genom att bland annat anpassa storlek på kärlen och antal tömningar.

Inledningsvis är det en hel del att lära sig om hur sopor skall sorteras och vi har tidigare gått ut med information i nyhetsbrev om detta, bland annat med konkreta exempel på vad som skall slängas i de olika kärlen. Merparten av sopor hamnar där de ska, men vi kan fortfarande se att det slängs alltför många sopor i kärl som de inte är avsedda för. Detta är ett stort problem eftersom soporna då inte kan källsorteras. Utöver miljöpåverkan så drabbar det även föreningens ekonomi och i slutänden oss boende, då sophantering påverkar avgifter och hyra. Exempelvis så hämtar Solna stad matavfall utan kostnad. Lyckas vi väl med avfallshanteringen kan vi således hålla nere kostnaderna.

Tillsammans kan vi göra en insats, genom att ta reda på hur det fungerar och även hjälpa våra grannar när någon känner sig osäker. En viktig sak är att också informera hemtjänstens personal eller om du får annan hjälp utifrån om vad som gäller.   

Sorteringsguide

Matavfall – lämnas i dörren märkt ”Matavfall”

Ditt matavfall kan bli en värdefull resurs om det sorteras ut från övrigt hushållsavfall.

Matavfallet blir bland annat fossilfritt drivmedel till kollektivtrafik och miljövänlig gödning som används av regionala bönder. Att ta hand om sitt matavfall är ett enkelt sätt att bidra till ett bättre klimat.

Matavfall sorteras endast i bruna komposterbara påsar – använd inga plastpåsar!

  1. Släng ditt matavfall i den bruna papperspåsen istället för i vanliga soppåsen.
  2. Släng den bruna papperspåsen med matavfallet i det bruna kärlet för insamling av matavfall istället för i vanliga sopkärlet.
  3. Klart!

Exempel på matavfall:

Alla former av matrester såsom bröd, kakor, gryn, pasta, ris, godis (utan omslagspapper), ägg, kycklingben, kött, fisk inkl. ben, frukt, fruktskal, grönsaker, kaffesump inkl. filter, te sump (utan snöret och pappersbiten) samt ofärgat hushållspapper. 

  • Ställ aldrig sopor på eller bredvid kärlen! Det kan leda till höga avgifter för extra sophämtning och även till smittspridning.

Källsortering – lämnas i dörren märkt ”Miljöstation”

Metallförpackningar, Plastförpackningar, Pappersförpackningar, Tidningar och Färgade glasförpackningar & ofärgat glas

Exempel på sopor som skall källsorteras i respektive kärl:

Kartong- och Wallförpackningar: Förpackningen skall bestå till minst hälften av papper. T ex flingpaket, tvättmedelspaket, wellpappförpackningar, papperspåsar, omslagspapper.

  • Skölj förpackningarna rena om det behövs. Kartonger skall vikas ihop och läggas i kartong- och wellpappsburen. Obs! Vi får betala hämtning efter volym, så en icke hopvikt tomkartong blir mycket kostsam.

Glas: Engångsflaskor och glas samlas upp i kärl för färgat respektive ofärgat glas som finns utställda i miljöstations rummet.

Metall: Exempelvis konservburkar, tömda och torra färgburkar, burklock och kapsyler, tomma sprayburkar.

  • Alla förpackningar skall vara tomma och rena.

Hårdplast: Exempelvis ketchupflaskor, saftdunkar, plastkorkar och -lock.

  • Förpackningarna skall vara rena och torra. Skruva av korkar och lock. Sortera bort plastpåsar, folier, snören och de delar av förpackningen som inte består av plast.

Hushållssopor – brännbart restavfall lämnas i dörren märkt ”Hushållssopor”

Restavfall är sådant som du kan slänga direkt i soppåsen. Eller med andra ord sådant som inte ska till återvinningen eller kretsloppscentralen. Då tas de om hand på bästa sätt, eldas upp och blir värme.

Exempel på restavfall:

Kuvert, tejp och plåster, tyg och trasor, dammsugarpåsar, bindor, blöjor, tops och servetter. D.v.s. övrigt hushållsavfall. Avfallet kastas i sedvanliga avfallspåsar.

  • Se till att påsen för matavfall och för restavfall är väl försluten innan den läggs i respektive kärl. Var noga med att inte lägga annat än just matavfall i behållaren för matavfall. Obs! Ej i stora svarta säckar!

Det här får du inte ställa in i någon av våra återvinningslokaler

Läkemedel Läkemedel skall alltid lämnas till apotek och får inte hällas i avlopp eller lämnas i någon av våra återvinningslokaler. Mediciner är en stor miljöfara, endast apoteken kan ta hand om läkemedel på ett säkert sätt.

Bilbatterier & Bildäck får du själv lämna till ÅVC.

Elavfall El-apparater, d.v.s. allt med sladd eller batteri, t.ex. el-leksaker, hemelektronik, ljusarmaturer, dammsugare och får du själv lämnar till återvinningscentralen.

Vitvaror som spisar, tvättmaskiner, frysar, kylskåp och torkskåp får inte ställas in i det rummet vi har för återvinning. Många leverantörer av ny utrustning tar hand om den gamla. I annat fall måste du själv ordna transport till återvinningscentralen.

Grovsavfall är avfall som inte ryms i soppåsen eller som av andra skäl inte skall läggas där. T ex möbler, husgeråd, gamla böcker, kläder och porslin. Grovsavfallet sorteras i brännbart och icke Brännbart. Till brännbart räknas saker av trä, böcker och plast. Detta skall transporteras av den enskilde till närmaste återvinningscentral.

Möbler Observera att det som inte ryms i kärlen. Du ska själv ta med dig till återvinningscentralen.

Byggavfall får du själv lämna till återvinningscentralen.

Särskilda boxar kommer att finnas genom kort finns för lysrör, glödlampor, batterier.

Vad gör jag om det är fullt i kärlen?

Avvaktar tills det blir tömt. Ställ aldrig sopor på eller bredvid kärlen. Det kan leda till höga avgifter för extra sophämtning och även till smittspridning.

Hur ofta är det hämtning?

  • Matavfall: en gång i veckan på tisdagar.
  • Miljöstation: De kommer varje dag men plast och kartonger 3 gånger i veckan: måndagar, onsdagar och fredagar.
  • Brännbart restavfall (hushållssopor): 2 gånger i veckan: måndagar och torsdagar.
  • Grovsophämtning: Brf Talgoxen 1och 3 beställer grovsophämtning 2 gånger/år där man också kan slänga sina saker. Informationsmeddelande går ut till alla medlemmar i god tid innan.

Misskötsel av soprum kan bli kostsamt för alla

I övrigt gäller sunt förnuft och att läsa på kärlen för att veta vad som ska slängas var. De saker som inte kan slängas i soprummet får antingen säljas, skänkas till lämpligt ställe alternativt köras till återvinningscentraler. Samma sak gäller förstås saker i förråden som under några som helst omständigheter inte får lämnas i källargångarna.

För att även fortsättningsvis kunna erbjuda källsortering och samtidigt inte behöva höja hyror och avgifter på grund av ökade kostnader för sophantering behöver vi alla hjälpas åt.

Har ni frågor om vad som gäller för soprummet eller är i behov av hjälp med något rörande det här är ni välkomna att kontakta styrelsen.

 

Med vänlig hälsning

Styrelsen i Brf Talgoxen 1 &