Frågor och svar om stambytet

Här finner ni frågor och svar på dom vanligaste praktiska frågorna som finns vid stambyte


Kan man bo kvar i huset vid stambyte?

Många stambyten idag genomförs med kvarboende och det innebär att man kan bo kvar i fastigheten medan stambytet pågår. Vid ett stambyte med kvarboende ser man till att det finns provisoriska toaletter och duschar för dom boende i närheten av fastigheten. Man ser även till att det finns rinnande kranvatten i trapphusen så att alla boende har tillgång till detta.

 

Kan man om man har andningssvårigheter som KOL eller astma eller allergier bo kvar i huset vid stambyte?

Ett stambyte innebär tyvärr en ganska dammig och smutsig miljö då det är mycket gammalt material som rivs ner och ska forslas bort under ett stambyte. Entreprenörerna gör givetvis sitt bästa för att hålla det så rent och snyggt och gör allt dom kan för att minska damm spridningen men det går inte helt att undvika. Eftersom föreningen inte har lägenheter att låna bör ni förbereda annat boende innan stambytet.

 

Vad gör jag om jag har småbarn eller en bebis vid ett stambyte?

För riktigt små barn ifrån nyfödda upp till 12 månader kan inte stambyte sägas vara en lämplig miljö att vistas i. När det gäller barn i lite högre ålder brukar det gå bra och inkludera dom i ett stambyte med kvarboende med ansvar av föräldrarna.
Oavsett ålder får varje enskild förälder fundera på vad som de anser vara bäst och mest lämpligt för sina barn. Ta med i beräkningen att ett stambyte medför en stökig miljö att vistas i med mycket, spring, smuts, material, damm och buller.

 

Kan föreningen ordna med evakueringslägenhet?

Nej, föreningen har tyvärr inte lägenheter som man kan låna eller hyra under stambytet. De eventuella lediga lägenheter som finns behöver säljas för att finansiera stambytet. Vi är nästan i mål med finansieringen, men behöver sälja några lägenheter till.

 

Kan jag använda mitt badrum under renoveringen?

Nej, du kan inte använda ditt badrum under stambytet. Du får då tillgång till ett

tillfälligt badrum som du får dela med några andra hyresgäster som har stambyte

samtidigt som dig.

 

 

 

 

 

Är det möjligt att utföra ett stambyte utan ljud och damm?

Det är tyvärr inte möjligt då man måste frilägga alla gamla stammar rör som finns bakom väggar och golv. Det innebär att man måste riva ytskikt och bila i betong för att komma åt dom bakomliggande stammarna och detta arbete medför både höga ljud och damm.

 

Blir det stökigt och rörigt i lägenheten vid ett stambyte?

Ett stambyte innebär trots att man gör sitt bästa mycket stök då det är spring i huset av olika hantverkare och yrkesfolk. Ett stambyte innebär trots att man gör sitt bästa mycket stök då det är spring i huset av olika hantverkare och yrkesfolk och man måste många ggr flytta sina inventarier ifrån ett rum till ett annat.

Så svaret är ja det blir rörigt. Detta med anledning av allt det damm och den smuts som ett stambyte medför, i kombination med att du måste flytta olika saker från berörda rum till de rum som inte berörs av stambytet. Många gånger bör du också ta ned värdefulla saker på väggar och i bokhyllor, då vibrationer annars kan medföra att dessa förstörs.

 

Måste jag lämna ut mina privata nycklar vid ett stambyte?

Vid ett stambyte kommer den anlitade entreprenören att byta ut låset i dörren mot ett så kallat bygglås. Det innebär att du slipper lämna ut dina privata nycklar vid ett stambyte och att entreprenören har provisoriskt nyckelsystem under byggperioden. Detta innebär att du får provisoriska nycklar som entreprenören förser er med. Efter stambytet kommer du få ditt gamla lås återmonterat när stambytet och arbetena i din lägenhet är färdigställda.

 

Under vilka tider under stambytet kommer hantverkarna behöva tillträde till lägenheten?

Hantverkarna kommer behöva tillträde till er lägenhet under normala arbetstider.
Arbetstiderna är normalt måndag till fredag 07:00 – 16:00

 

Kan jag få en tillfällig toa/mulltoa i min lägenhet under stambytet?

Ja, det är det möjligt att få. Hyresgäster som är i riskgrupp för Corona kan låna utan kostnad. Bostadsrättshavare får tillfällig toalett mot en kostnad på 86 kr/dygn.

 

Behöver min lägenhet asbestsaneras och är det farligt?

Vissa lägenheter behöver asbestsaneras. Det är inte farligt att bo i en lägenhet som asbestsaneras. Saneringen sker av behöriga arbetare och i en tillsluten miljö. Det betyder att man spärrar av rummet som ska saneras med luftsluss och undertryck så att någon asbest inte sprids.

 

 

Blir det vattenavstängningar och elavbrott?
Ja, det går tyvärr inte att undvika att det blir vissa avstängningar under renoveringsperioden. Dessa kommer att aviseras genom lappar i huset.

Kommer värmen i min lägenhet att påverkas?
Ja, värmen kommer behöva stängas av i hela din stam när det är stambyte där, eftersom det finns gammal vattenburen golvvärme i vissa lägenheter som behöver tas bort. Under tiden som värmen är avstängt får du låna några oljefyllda radiatorer tillfälligt. Två element brukar i regel räcka även för lite större lägenheter. Föreningen bekostar elen för de tillfälliga radiatorerna via en generöst uträknad schablonersättning. 

Har jag som bor i hyresrätt rätt till reducerad hyra under stambytet?

Ja, det rekommenderas att hyresgäster får reducering på hyran med 40% så det är vad vi erbjuder. Vi har nya rutiner för hyresreduceringen från och med nu. Det innebär att reduceringen automatiskt kommer på dina hyresavier under tiden som stambytet pågår i din lägenhet.

Du som haft eller har stambyte i din lägenhet fram till årsskiftet 2020/2021 och inte fått hyresreducering kommer att få den på avierna som kommer i januari. Hyresreduceringen kommer alltså retroaktivt för er.

 

Har jag som bor i bostadsrätt rätt till reducerad avgift under stambytet?

Nej, bostadsrättshavare har inte rätt till reducerad avgift. Men ett renoverat och stambytt badrum innebär i regel ökat värde på din lägenhet.

 

Kan jag som har bostadsrätt beställa vad som helst som tillval?
De tillval som finns framtaget enligt Tillsvalblankett kan utföras och denna blankett delas ut till dig i god tid innan arbetena påbörjas. Entreprenören Imola måste avgöra vad som är möjligt utöver blanketten och vad som hinns med inom ramen för stambyte. Denna typ av tillval är en hantering mellan entreprenören och den boende och inte en fråga för föreningen.

Var ska jag vända mig om jag har frågor om stambytet?

Till Peter Heen (070-766 84 04 peter.heen@imola.se) eller Gabriel Tomás Aminoff (gabriel.tomas@imola.se) på Imola.

Du kan också vända dig till vår projektledare Paul Åkerlund (paul.akerlund@byggprojekt.nu) eller byggledare Utkan Kutlu (utkan.kutlu@byggprojekt.nu)

 

Vänliga hälsningar,

Styrelsen